Succesinbeeld
Image default
Onderwijs

Hoe navigeer je veilig op internet?

Hoe navigeer je veilig op internet?

Het internet is een prachtig hulpmiddel, maar het kan ook een gevaarlijke plek zijn. Het zoeken naar onschuldige zoektermen zoals “wat is een loft”, kan soms leiden tot valstrikken op internet. Hoewel surfen op internet relatief veilig is, zijn er gevallen waarin je oplichting, cybercriminaliteit, identiteitsdiefstal, phishing en malware kunt tegenkomen. Om veilig op internet te navigeren, moet je jezelf leren te identificeren welke goed en welke slecht zijn op internet. Je zult moeten leren welke websites veilig zijn en welke websites je kwetsbaar maken voor aanvallen. Het kan echter soms moeilijk zijn om deze te leren, aangezien er meer dan een miljoen websites online zijn. Sommige beveiligde websites kunnen ook worden geschonden door hackers en fraude door middel van ingenieuze tactieken. Het slechte deel is dat deze dingen die je op internet kunnen schaden, ook voortdurend verbeteren om effectiever te worden in hun doel.

Wees voorzichtig met NSFW-pop-ups

NSFW-materialen op internet zijn zeer overvloedig. Bepaalde gemeenschappen op internet verwennen zich met dit internetmateriaal. Omdat de meeste NSFW-materialen erg verleidelijk zijn om op te klikken, proberen sommige oplichters hun frauduleuze methoden of malware eraan te koppelen. Op deze manier kunnen ze gemakkelijk slachtoffers maken. Advertenties en pop-ups met zinnen als “wat is een milf” en een obscene afbeelding zijn meestal een voorbeeld van deze gevaarlijke online materialen. Want met deze links weet je nooit welke veilig zijn. Gewoonlijk zijn alle pop-up advertenties en willekeurige afbeeldingen die deze formule bevatten malware en oplichting om je te lokken. Deze advertenties en pop-ups zijn ook erg hardnekkig. Er zijn zelfs gevallen waarin het lijkt alsof de pop-up een sluitknop heeft om je door te verwijzen naar een obscure link of automatische bestandsdownloads.

Pas op voor frauduleuze links

Frauduleuze handelingen zijn overal op internet te vinden. Het eerste voorbeeld is het eerder genoemde voorbeeld dat betrekking heeft op NSFW-materialen. Maar er zijn ook meer onschuldig uitziende, dus je moet voorzichtig zijn. Dit zijn meestal gratis spellen die je op bepaalde websites, quizzen en generatoren kunt spelen. Er zijn verschillende quizzen die je online kunt spelen via links op sociale-mediawebsites. Het zal meestal vragen hebben zoals “wat is een hulpwerkwoord” of iets dat met het onderwerp te maken heeft. Dit is nog een andere verleidelijke link om op te klikken vanwege de clickbait-titels zoals “ontdek je IQ” of “ontdek hoe goed je Engels is”. Wat er in deze links gebeurt, is dat wanneer je erop klikt, het meestal gegevens van je account verzamelt. Je IP-adres, volledige naam, adres, werkplek en verschillende informatie zijn kwetsbaar voor diefstal.

Download links

Wanneer je dingen op internet downloadt, moet je ervoor zorgen dat je het ergens legitiem vandaan haalt. Dat komt omdat er soms malware is geïnstalleerd samen met het bestand dat je wilt downloaden. Zodra je het downloadt en uitpakt op je computer, wordt je apparaat snel geïnfecteerd met de malware. Dit komt vrij vaak voor bij het downloaden van bestanden van torrent-websites waar illegale materialen in overvloed aanwezig zijn. Zorg ervoor dat je altijd de opmerkingen leest en de links van elke download website controleert voordat je ergens op probeert te klikken.