Succesinbeeld
Image default
Energie

Welke aansluiting heb je nodig?

Bij het aansluiten van nieuwe apparaten bestaan verschillende stroomaansluitingen. Bij elektriciteit gaat het om de stroomsterkte die maximaal wordt toegelaten. Veel huizen zijn aangesloten op het elektriciteitsnet met een 1 fase aansluiting. De meeste huishoudelijke apparaten zijn hier ook geschikt voor. Dit zijn apparaten die niet extreem veel stroom gebruiken. Toch zijn er tegenwoordig steeds meer apparaten die een 2 fase aansluiting nodig hebben. Een 2 fase aansluiting kan veel meer stroom leveren. Het kan gevaarlijk zijn de een 1 fase aansluiting te gebruiken bij apparaten die veel stroom gebruiken. Voor advies kan altijd een elektricien in Vlaanderen ingeschakeld worden.

Het verschil tussen de 1 fase aansluiting en de 2 fase aansluiting

Er is een wezenlijk verschil op te merken tussen de 1 fase aansluiting en de 2 fase aansluiting. Het belangrijkste verschil is dat de 2 fase aansluiting veel meer stroom levert. Bij een 2 fase aansluiting zijn in de meterkast twee groepen gekoppeld aan één schakelaar. Ze worden dus door dezelfde schakelaar bedient. Dit is anders bij de 1 fase aansluiting. Bij de 1 fase aansluiting zie je in de meterkast alleen enkele groepen met een eigen schakelaar. Doordat de 2 fase aansluiting wordt gekoppeld aan twee groepen kan deze ook meer stroom vervoeren. 

Wanneer kies je voor je 2-fase aansluiting?

Doordat de 2 fase aansluiting wordt gekoppeld aan twee groepen is deze ideaal voor elektrische apparaten die veel energie verbruiken. Hierbij kan het gaan om elektrische apparaten als de dubbele oven en de inductie kookplaat. Voor dit soort apparaten ontkom je niet aan een 2 fase aansluiting. Deze apparaten hebben veel meer stroom nodig dan een 1 fase aansluiting kan leveren. Als je toch een inductiekookplaat aansluit op een enkele fase aansluiting kan kortsluiting of zelfs brand ontstaan. Zorg dus altijd voor de juiste aansluiting. Twijfel je of je wel of niet een 2 fase aansluiting nodig hebt? Schakel een specialist in.