Succesinbeeld
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat doet een boekhouder?

Een boekhouder is iemand die zorgt voor je financiële administratie. Ze registreren al je transacties, zorgen ervoor dat je rekeningen op tijd worden betaald en houden een gedetailleerd grootboek bij van alles wat er met je bedrijf is gebeurd. Kun je deze taken niet aan, dan kun je beter Oqto – Boekouder Haaksbergen inhuren. De rol van een boekhouder in kleine of grote bedrijven is cruciaal. Daarom moet je een professional inhuren om alle taken met betrekking tot de financiële administratie in je bedrijf te doen. In plaats van een interne boekhouder in te huren, is het voordeliger wanneer je je boekhouding uitbesteedt aan een accountantskantoor. Hier zijn enkele taken die door een boekhouder kunnen worden afgehandeld.

Financiële transactie registreren

De eerste taak van een boekhouder is om elke transactie in je bedrijf in te voeren en ervoor te zorgen dat deze correct wordt geregistreerd. Dit omvat verkopen, aankopen, looncontroles en andere transacties. Wanneer je betalingen van klanten accepteert, is het belangrijk om hun naam, adres en telefoonnummer te weten, zodat je contact met hen kunt opnemen als er problemen zijn met hun aankoop. Als je betrokken bent bij e-commerce of online producten verkoopt, moet je voor elke verkoop ook een factuur verstrekken.

Debiteuren en crediteuren beheren

Als je crediteuren of debiteuren heeft, moet de boekhouder deze rekeningen bijhouden. Ze weten dus wanneer betalingen moeten worden betaald of wanneer rekeningen op de vervaldatum moeten worden betaald. Dit helpt ervoor te zorgen dat alle rekeningen op tijd worden betaald, zodat er geen boetes of te late vergoedingen worden opgelegd aan je bedrijf. Bovendien is de boekhouder verantwoordelijk om contact op te nemen met klanten die hun rekeningen niet hebben betaald en om achterstallige rekeningen op te volgen totdat ze volledig zijn betaald. Elke maand moet de boekhouder de verkoopfacturen analyseren die aan klanten zijn uitgegeven, zodat ze kunnen bepalen hoeveel omzet is gegenereerd.

Maandrapport maken

Een boekhouder maakt elke maand een overzicht van de financiën van je bedrijf. In dit rapport zijn alle inkomsten en uitgaven opgenomen. De boekhouder is verantwoordelijk voor het opstellen van resultatenrekeningen, balansen, kasstroomoverzichten en andere documenten die door managers kunnen worden gebruikt voor besluitvormingsdoeleinden. Het financieel verslag kan je helpen om te zien waar je financieel staat. Je kunt dus betere beslissingen nemen over waar je geld aan uitgeeft en hoeveel winst je aan het eind van het jaar na belastingen zult hebben. Gezien de belangrijke taken die boekhouders moeten doen, moet je ervoor zorgen dat je een ervaren en bekwaam persoon inhuurt.