Succesinbeeld
Image default
Business / Marketing and Advertising

Je eerste baan

Als baby ga je naar de crèche. Je speelt met andere kinderen, leert andere kinderen kennen en naarmate je ouder wordt ontdek je, zelfs als peuter al, wat je leuk vindt om te doen. Je vind het bijvoorbeeld leuk om met de blokken te spelen, te knutselen of in de poppenhoek de poppen te verzorgen. Vervolgens ga je naar de basisschool en ook in groep 1 t/m 8 ontdek je of probeer je te ontdekken wat je leuk vindt en wat jouw hobby’s zijn. Dat heeft met sporten te maken maar ook met dingen die je naast je sport bijvoorbeeld leuk vind om te doen. Leraren proberen door verschillende opdrachten en projecten je te stimuleren om te kijken naar wat bij jou past of wat je leuk vindt om te doen.  

 

Daarna ga je naar de middelbare school. Op deze school wordt je ouder, ga je de puberteit in en ben je echt bewust bezig met het zoeken naar jouw kwaliteiten en dingen die bij jou als persoon passen. De school stimuleert dit ook. In de derde klas moet je al een eerste keuze maken die invloed heeft op jouw baan later.  Namelijk de profielkeuze. Hierbij kies je vakken die je leuk vindt en vakken die je niet leuk vind, maar tijdens het kiezen van zo’n profiel ben je ook al bezig met kijken naar vervolgopleidingen. Voor sommige opleidingen heb je namelijk vakken nodig die je misschien niet zo leuk vind, maar wel noodzakelijk zijn voor die opleiding. Daarna ga je naar de bovenbouw en vanaf dat punt ga je kijken: wat past bij mij en wat zou ik leuk vinden om te doen later? 

 

Na de middelbare school ga je studeren en daarna ga je werken. Je eerste baan. Die is altijd spannend maar er zijn genoeg vacatures. Zoals vacatures gemeente of vacature schuldhulpverlener.

 

https://professionalpartners.nl/