Succesinbeeld
Image default
Bedrijven

Van welke materialen kunnen grafstenen gemaakt worden?

De laatste rustplaats van de overleden dierbare wordt gemarkeerd door een grafmonument, een blijvend iets. Omdat iedereen het zich bewust is, krijgt het grafmonument alle aandacht. Iedereen weet, de kist is voor het moment van de uitvaart, het grafmonument tot tientallen jaren daarna. Een grafmonument is daarom meer als zomaar een steen met een naam en een tweetal datums, één van geboren en één van overlijden. Beeldhouwers, kunstenaars, en mensen die natuursteen bewerken zijn zich dat al te bewust. Grafmonumenten maken mag geen lopende band werk worden, en zal dat dan ook bij Andersgedenkmonumenten in Capelle aan den IJssel nooit worden.

Ontwerp

Zoals ieder persoon anders is, moet eigenlijk ook ieder grafmonument anders zijn. Dit gaat tot zover door dat iemand zijn of haar liefhebberij terug te vinden kan zijn in het design van het monument. Bijvoorbeeld iemand was een enorme voetballiefhebber, dat de ontwerpers daar rekening mee houden, en zorgen dat het terug te vinden is. Sterker nog, dat het er niet alleen opstaat, maar dat het monument de vorm heeft van een voetbal. Hetzelfde geldt ook met iemands beroep, bijvoorbeeld als iemand zijn of haar hele leven een winkelbedrijf heeft gerund, dat het te zien is aan de laatste rustplaats. Als u eens een begraafplaats oploopt, dan ziet u ongetwijfeld voorbeelden van hoe persoonlijk een grafmonument kan zijn. Als u dan nog verder zal doorlopen, en bij de oude graven gaat kijken, dan ziet u dat het iets van de laatste jaren is. De echt oude grafmonumenten zijn altijd grafstenen en de tekst is verdiept. De informatie over de overledene zijn dus nooit opliggend aangebracht maar verdiept.

Materialen

In principe is materiaal wat sterk genoeg is om jarenlang mee te gaan, en is bestand tegen weer en wind geschikt voor een grafmonument. Dat is meer dan natuursteen zoals wit marmer en zwart graniet. Wat denkt u van RVS of cortenstaal? Of plexiglas? Of een combinatie van de materialen? Bekend is donkerkleurig graniet met wit grind. Laatste wordt ook gebruikt voor de wat meer ingetogen grafmonument, want het kan stijlvol en sober zijn. Niet alleen met het ontwerp is het persoonlijk, maar ook bij de keuze van het materiaal. Grafmonumenten worden door ons precies zo gemaakt zoals u het wil hebben, zoals u de overledene wil herdenken.

Voorbeelden bekijken

Mocht u geen behoefte hebben om eens over een begraafplaats te wandelen, of u kunt dat niet, dan zijn online grafmonumenten goed te bekijken. Als u bijzondere en unieke ontwerpen wilt zien zou u op de site van Andersgdenkmonumenten kunnen kijken. Daar treft u een kleine greep van de mogelijkheden aan. In ieder geval ziet u de meest bijzondere werken, want via die site krijgt u dat kijkje in de keuken m.b.t. grafmonumenten.

https://www.andersgedenkmonumenten.nl