Succesinbeeld
Image default
Business / Marketing and Advertising

De meest voorkomende daken

Er zijn veel soorten daken. Daarbij zijn er ook van iedere dakvorm weer meerdere varianten. In dit artikel zullen de meest voorkomende daken benoemd worden. Er wordt aandacht besteedt aan kenmerken.

 

Lessenaarsdak

Dit daksoort behoort tot een van de meest eenvoudige dakconstructies. Een lessenaarsdak bestaat uit een enkel dakvlak dat onder een hoek van minstens 15 graden is aangebracht. Het soort dakbedekking is afhankelijk van de hellingshoek. Er wordt dan gelet op pannen, leien of golfplaten.

 

Tentdak

Voor een tentdak zijn er meerdere benamingen. Een tentdak wordt ook wel een piramidedak, puntdak of paviljoendak genoemd. Het bestaat uit minstens vier driehoekige dakvlakken die boven in het nokpunt samenkomen. De grootte van de dakschilden kan onderling verschillen, waardoor meerdere dakvormen mogelijk zijn. Vanwege de steile dakvlakken is de ruimte onder en tentdak klein.

 

Plat dak

Een plat dak bestaat uit één horizontaal dakvlak. Vaak is er sprake van een zeer kleine hellingshoek. Deze kleine hellingshoek hoort ervoor te zorgen dat de afwatering vlot verloopt. Bij hellingen die meer dan 15 graden zijn spreken we over de eerder benoemde lessenaarsdaken. Platte daken zien er stijlvol en strak uit. Ze zijn eenvoudig te plaatsen en zijn ongevoelig voor wind. Daarnaast zijn er op platte daken eenvoudig zonnepanelen of zonneboilers te plaatsen. Mocht er toch iets fout zijn kan je altijd een plat dak reparatie laten uitvoeren.

 

Zadeldak

Zadeldaken behoren nog steeds tot de populairste soorten daken. Dat komt omdat zij bij heel wat verschillende bouwstijlen passen. In de meest eenvoudige vorm bestaat een zadeldak uit een combinatie van twee dakvlakken. Samen vormen zij een omgekeerde V. het hellende dak kan zo steil gemaakt worden als gewenst. Er zijn twee dakgoten nodig voor dit dak. Aan elke kant van het dakvlak één. Een zadeldak kan je laten bedekken door een dakdekker.

 

Schilddak

Een schilddak is een aanpassing op het zadeldak. Een schilddak bestaat uit twee trapeziumvormige dakvlakken aan de lange zijde, terwijl aan de korte zijde twee driehoekig gevormde dakschilden zijn. Een schilddak zie je vaak terug bij oudere gebouwen en boerderijen. De dakgoot loopt dan volledig rond. Daarnaast is een schilddak goed bestand tegen windstoten door zijn aerodynamische vorm.

 

 

 

Mansardedak 

Tot slot is er een mansardedak. Deze wordt ook wel gebroken kap of Franse kap genoemd. Een mansardedak is een zadeldak met geknikte dakvlakken. Aangezien

Er ontstaat in de ruimte onder het dak meer plaats dan bij een standaard zadeldak. Dat komt doordat de onderste dakvlakken steiler lopen dan de bovenvlakken. Er zijn meerdere varianten van deze dakvorm.

http://economy.nl