Succesinbeeld
Image default
Zorg

Wat is ADHD?

Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is een complexe neurologische ontwikkelingsstoornis die zowel het succes van een kind op school als hun relaties kan beïnvloeden. De symptomen van ADHD variëren en zijn soms moeilijk te herkennen.

Elk kind kan veel van de individuele symptomen van ADHD ervaren. Dus om een ​​diagnose te stellen, moet de arts van uw kind uw kind beoordelen aan de hand van verschillende criteria.

ADHD wordt over het algemeen bij kinderen gediagnosticeerd tegen de tijd dat ze tiener zijn, waarbij de gemiddelde leeftijd voor matige ADHD-diagnose 7 jaar oud is.

Oudere kinderen die symptomen vertonen, kunnen ADHD hebben, maar ze vertoonden vaak al vroeg in hun leven nogal uitgebreide symptomen.

Voor informatie over ADHD-symptomen bij volwassenen kan dit artikel helpen.

Hier zijn 14 veelvoorkomende tekenen van ADHD bij kinderen:

 

1. Zelfgericht gedrag

Een veel voorkomend teken van ADHD is wat lijkt op een onvermogen om de behoeften en verlangens van andere mensen te herkennen. Dit kan leiden tot de volgende twee tekenen:

  • onderbreken
  • moeite om op hun beurt te wachten

 

2. Onderbreken

Zelfgericht gedrag kan ertoe leiden dat een kind met ADHD anderen onderbreekt terwijl ze aan het praten zijn, of zich in gesprekken of games stort waar ze geen deel van uitmaken.

 

3. Problemen met wachten op hun beurt

Kinderen met ADHD kunnen moeite hebben om op hun beurt te wachten tijdens klassikale activiteiten of bij het spelen van spelletjes met andere kinderen.

 

4. Emotionele onrust

Een kind met ADHD kan moeite hebben om zijn emoties onder controle te houden. Ze kunnen op ongepaste momenten woede-uitbarstingen hebben.

Jongere kinderen kunnen driftbuien hebben.

 

5. Friemelen

Kinderen met ADHD kunnen vaak niet stilzitten. Ze kunnen proberen op te staan ​​en rond te rennen, friemelen of kronkelen in hun stoel wanneer ze gedwongen worden te zitten.

 

6. Problemen met rustig spelen

Onrust kan het voor kinderen met ADHD moeilijk maken om rustig te spelen of rustig deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten.

 

7. Onafgemaakte taken

Een kind met ADHD kan in veel verschillende dingen interesse tonen, maar het kan problemen hebben om ze af te maken. Ze kunnen bijvoorbeeld aan projecten, klusjes of huiswerk beginnen, maar doorgaan naar het volgende dat hun interesse trekt voordat ze het afmaken.

 

8. Gebrek aan focus

Een kind met ADHD kan moeite hebben om op te letten, zelfs als iemand rechtstreeks met hen praat.

Ze zullen zeggen dat ze je hebben gehoord, maar ze kunnen niet herhalen wat je net zei.

 

9. Vermijden van taken die uitgebreide mentale inspanning vereisen

Ditzelfde gebrek aan focus kan ertoe leiden dat een kind activiteiten vermijdt die een aanhoudende mentale inspanning vereisen, zoals opletten in de klas of huiswerk maken.

 

10. Fouten

Kinderen met ADHD kunnen moeite hebben om instructies op te volgen waarvoor planning of uitvoering van een plan vereist is. Dit kan vervolgens leiden tot onzorgvuldige fouten, maar het duidt niet op luiheid of gebrek aan intelligentie.

 

11. Dagdromen

Kinderen met ADHD zijn niet altijd onstuimig en luidruchtig. Een ander teken van ADHD is dat ze stiller en minder betrokken zijn dan andere kinderen.

Een kind met ADHD kan in de ruimte staren, dagdromen en negeren wat er om hen heen gebeurt.

 

12. Problemen met het organiseren

Een kind met ADHD kan moeite hebben om taken en activiteiten bij te houden. Dit kan problemen veroorzaken op school, omdat ze het moeilijk kunnen vinden om prioriteit te geven aan huiswerk, schoolprojecten en andere opdrachten.

 

13. Vergeetachtigheid

Kinderen met ADHD kunnen vergeetachtig zijn bij dagelijkse activiteiten. Ze vergeten misschien klusjes of hun huiswerk te doen. Ze kunnen ook vaak dingen kwijtraken, zoals speelgoed.

 

14. Symptomen in meerdere instellingen

Een kind met ADHD vertoont symptomen van de aandoening in meer dan één setting. Ze kunnen bijvoorbeeld zowel op school als thuis een gebrek aan focus vertonen.

 

Symptomen als kinderen ouder worden

Naarmate kinderen met ADHD ouder worden, hebben ze vaak niet zoveel zelfbeheersing als andere kinderen van hun eigen leeftijd. Hierdoor kunnen kinderen en adolescenten met ADHD onvolwassen lijken in vergelijking met hun leeftijdsgenoten.

Enkele dagelijkse taken waar adolescenten met ADHD mogelijk moeite mee hebben, zijn onder meer:

  • gericht op schoolwerk en opdrachten
  • het lezen van sociale signalen
  • compromissen sluiten met collega’s
  • handhaving van persoonlijke hygiëne
  • thuis helpen met klusjes
  • tijdsbeheer
  • veilig rijden