Succesinbeeld
Image default
Huishoudelijk

Waarom daglicht in huis goed voor de gezondheid is

Je hebt misschien wel eens gehoord dat daglicht goed voor de gezondheid is. Maar waarom eigenlijk? En waarom is daglicht dan anders dan kunstlicht op kantoren of in huis? Het heeft alles te maken met je biologische klok en de gezondheidsrisico’s wanneer deze verstoord raakt

Daglicht is belangrijk voor je dag-nachtritme

Het is belangrijk dat genoeg daglicht je ogen bereikt. Wetenschappers hebben zelfs aangetoond dat er een directe verbinding is tussen je ogen en het gedeelte van je hersenen dat je stemming bepaalt. Te weinig daglicht is dan ook direct van invloed op je gemoedstoestand en kan zelfs tot een depressie leiden.

Kunstlicht vs daglicht

Maar als licht belangrijk is, is kunstlicht dan niet voldoende om je stemming positief te beïnvloeden? In de meeste gevallen niet en dat heeft te maken met de kracht van het licht. Lichtsterkte wordt uitgedrukt in lux. Daglicht heeft zelfs op een bewolkte dag een lichtsterkte van minimaal 1000 lux en dit kan oplopen tot wel 20.000 lux wanneer de zon flink schijnt. Een gemiddelde lamp op kantoor of in huis levert ongeveer 500 lux. Veel minder dus dan daglicht en daarom veel minder effectief.

Meer daglicht binnen laten

Meer daglicht binnen laten is dan ook al jaren een belangrijk aandachtspunt bij het bouwen en inrichten van kantoren en woningen. Nieuwbouwwoningen en kantoorpanden hebben vaak grote ramen om zoveel mogelijk licht binnen te laten. Dat heeft een keerzijde, je levert in op privacy. Gelukkig zijn er verschillende soorten raambedekking, zoals privacy folie, die wel daglicht binnen laten maar tegelijkertijd ongewenste blikken voorkomen. Er zijn zelfs verschillende one way vision folies op de markt waar je langs één zijde doorheen kunt kijken.

Nadelen van teveel daglicht?

Als mens krijg je vrijwel nooit teveel daglicht en het heeft zeker geen schadelijke gevolgen. Voor spullen is dat anders. Houten meubels, schilderijen en andere voorwerpen kunnen beschadigen door daglicht. Met name de uv-straling die bij zonlicht hoort kan kleuren vervagen en dankzij de warmte van het zonlicht kunnen meubels kromtrekken. In huis kun je hiervoor Squid raamfolie gebruiken die niet alleen zon- en uv-straling tegenhoudt maar er ook netjes uitziet. Voor het volledig blokkeren van daglicht gebruik je verduisteringsfolie. Bijvoorbeeld voor opslagruimtes.