Succesinbeeld
Image default
Muziek

Het verrichten van accurate geluidsmetingen

Wanneer je werkzaamheden verricht waarbij veel lawaai geproduceerd wordt, is het altijd een goed idee om ook geluidsmetingen te verrichten. Op die manier kun je namelijk voorkomen dat omwonenden overlast ervaren. Ook een bedrijf binnen bijvoorbeeld de bouwsector is verplicht om zich aan de wetten met betrekking tot geluidsoverlast te houden. Het is wel mogelijk om een ontheffing aan te vragen. Belangrijk is dat je steeds aan de wetgeving en voorwaarden uit een eventuele ontheffing voldoet. Dat is iets waar je zelf zorg voor moet dragen en dus is het uitvoeren van geluidsmetingen een must. Alleen hoe kun je nu accuraat meten hoeveel decibel geluid er geproduceerd wordt? Dat lees je hier! 

Hiervoor heb je speciale meetapparatuur 

Er is speciale meetapparatuur waarmee je kunt nagaan hoeveel geluid er geproduceerd wordt. Net als dat er ook meetapparatuur is om trillingen mee te meten. Geluidsmonitoring kan ook op afstand. De apparatuur blijft dan steeds meten, waardoor je op ieder moment en vanaf iedere locatie kunt inzien hoeveel geluid er geproduceerd wordt. Op die manier weet je zeker dat geluidsoverlast binnen de perken blijft. Ben je op zoek naar een geluidsmeter die zeer accuraat kan meten? Dan is een geluidsmeter klasse 1 aan te raden. Overigens valt er ook onderscheid te maken tussen diverse merken. Kies altijd voor een van de betere merken, zodat je zeker kunt zijn van kwaliteit. 

Meetapparatuur moet uiteraard ook gekalibreerd worden 

Het is ook zeer belangrijk dat meetapparatuur steeds de juiste waardes blijft aangeven. Zelfs de meest professionele geluidsmeter heeft onderhoud nodig. Daarmee doelen we op kalibratie van meetapparatuur. Goede meetapparatuur kan jarenlang meegaan. Belangrijk is echter wel dat de apparatuur in de tussentijd soms opnieuw gekalibreerd wordt. Volgens de experts moet dat normaal gesproken één tot twee keer per jaar gebeuren. Hoe vaak je daadwerkelijk je apparatuur moet (laten) kalibreren is echter afhankelijk van hoeveel de apparatuur gebruikt wordt. Je kunt je hierover het best laten informeren door een expert indien je twijfelt. 

Twijfel je over de accuraatheid van een geluidsmeting? Neem ook in dat geval contact op met een specialist. Zo kan de specialist voor je nagaan of jouw apparatuur gekalibreerd moet worden.