Succesinbeeld
Image default
Bedrijven

De weg van katoen tot shirt

De T-shirts die je draagt heb je misschien gekocht bij jou om de hoek, maar ben je er wel bewust van waar dat ene wit shirt voor heren nou precies vandaan komt? Jouw shirt legt namelijk een behoorlijke baan om de wereld af om bij jouw lokale kledingwinkel te belanden. Hieronder lees je hoe dat in zijn werking gaat.

Waar groeit het katoen?

Katoen is een natuurlijke, plantaardige stof die het beste groeit in vochtige tropische gebieden. Daarom wordt een groot deel van al het katoen op de wereld verbouwd in Azië, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Afrika en Oceanië. In deze gebieden wordt op miljoenen hectare aan grond katoen geoogst. De katoenplant heeft heel veel water nodig. Zo verbruikt één hectare aan katoenplanten wel 22000 liter!

Van plant tot stof

Nu dat het ruwe katoen is geoogst, wordt het naar fabrieken gebracht. Hier wordt al het katoen over de grond uitgespreid om het goed te laten drogen. Ook wordt het schoongemaakt door alle takjes, zaadjes en andere dingen eruit te halen. Het katoen wordt samengeperst en daarna wordt het tot een draad gespannen. Dit gebeurt vaak weer in een andere fabriek. Daar wordt ook de draad tot stof geweven voor bijvoorbeeld spijkerstof of gebreid voor een wit shirt voor heren.

Van stof tot shirt

De laatste stap is het maken van de kleding. De lappen stof die uit de fabrieken komen, worden gesneden of geknipt tot vormen. Deze vormen worden aan elkaar genaaid tot kleding. Nu is het klaar om naar de winkel te gaan!

https://mijnwittetshirts.nl/witte-t-shirt-heren/