Succesinbeeld
Image default
Horeca

De vacumeermachine: heb jij er al een staan?

Voor de één een overbodige luxe, voor de ander totaal niet meer weg te denken uit het dagelijkse reilen en zeilen in de professionele horecakeuken. De vacumeermachine is een ongelooflijk veelzijdig apparaat die zijn plek in de professionele horecakeuken ruimschoots veroverd heeft. Een aantal jaar geleden was een vacumeermachine voornamelijk vanwege de prijs nog een investering die niet veel restauranteigenaren zich konden veroorloven. Maar tegenwoordig is deze multifunctionele machine bereikbaar voor vrijwel alle typen restauranthouders. En dat is maar goed ook want een vacumeermachine maakt het eten dat jij bereidt lekkerder, langer houdbaar en schoner en hygiënischer. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over vacumeermachines. Zodat jij bij de aanschaf van zo’n handig apparaat precies weet waar je op moet letten.

Voedselveiligheid, houdbaarheid en smaak

Eigenlijk spreekt het natuurlijk voor zich: een vacumeermachine gebruiken we om te vacumeren. Wanneer we vacumeren of vacuüm trekken nemen we de lucht weg uit een ruimte. Door het gebrek aan zuurstof dat hierdoor ontstaat kunnen de meeste bacteriën zich niet meer vermenigvuldigen. Op deze manier zorgt de vacumeermachine ervoor dat je het voedsel in jouw keuken veiliger en langer kunt bewaren. Tevens zorgt het wegnemen van zuurstof en het voorkomen van de groei van bacteriën ervoor dat de ingrediënten langer hun smaak behouden en dus lekkerder blijven.

Moderne toepassingen van de vacumeermachine

De laatste jaren heeft de vacumeermachine nog een aantal nieuwe toepassingen in de professionele keuken gekregen. De eigenschap van de vacumeermachine om zuurstof weg te nemen en zodoende de groei van bacteriën te voorkomen maakt het apparaat het ideale gereedschap voor het fermenteren van voedsel. Deze eeuwenoude methode van het houdbaar maken van voedsel en het ontwikkelen van smaak wordt zeer vereenvoudigd door de toepassing van een vacumeerapparaat. Vele van de bacteriën die nodig zijn voor fermentatie zijn namelijk anaeroob, hetgeen wil zeggen dat zij gedijen in een omgeving zonder zuurstof.

Schadelijke bacteriën daarentegen gedijen vaak in een omgeving waar zuurstof volop beschikbaar is. Naast fermentatie wordt de vacumeermachine ook gebruikt om bijvoorbeeld het marineren van voedsel zoals grote stukken vlees sneller en makkelijker te laten verlopen. Door de kracht waarmee de vacumeermachine lucht onttrekt uit de omgeving wordt de marinade als het ware in het voedsel gezogen. Het resultaat is een snelle marinade met intense smaken.

Waar moet je op letten bij aankoop?

Wanneer je overtuigd bent van de grote voordelen die een vacumeermachine in jouw professionele keuken met zich mee kan brengen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten alvorens je overgaat tot de aanschaf. Het belangrijkste is het formaat van de vacumeermachine. Simpel gezegd betekent een grotere machine meer mogelijkheden en minder werk omdat je grote hoeveelheden voedsel tegelijk kunt vacumeren.

Een grote machine betekent echter ook een hogere prijs. Je zult hierbij dus een afweging moeten maken wat voor jou het juiste formaat vacumeermachine is. Naast de aanschaf van een vacumeermachine zul je ook zogenaamde vacuumzakken nodig hebben. Dit zijn plastic zakken waarin waarin het voedsel gevacuumeerd wordt. Heb je het juiste formaat vacumeermachine en de vacumeerzakken eenmaal besteld bij HorecaRama en ontvangen op het adres? Dan staat niets jou meer in de weg om lekker aan de slag te gaan!