Succesinbeeld
Image default
Vervoer en transport

7 Functies van fleet management software

Fleet management software is niet weg te denken uit een wagenpark van deze tijd. Nog maar een paar jaar geleden zag het wagenparkbeheer er heel anders uit. Chauffeurs kregen opdracht en door handmatig registratie van ritten kreeg u zicht op de actuele stand van zaken. Dit is niet alleen foutgevoelig, het kost ook veel extra tijd. 

Fleet management is het beheer van zakelijke voertuigen. Hoe groter het wagenpark, hoe groter de uitdaging om alle logistieke processen veilig en efficiënt te laten verlopen. Fleet management software is in het leven geroepen met het doel de efficiëntie en productiviteit van het wagenpark te vergroten. Daarnaast waarborgt het de veiligheid van zowel bestuurders als voertuigen. Genoeg voordelen. Dit is mogelijk door een combinatie van voertuigtracking, bijhouden van brandstofverbruik, monitoren van bestuurders en voertuigonderhoud.

7 Functionaliteiten zijn onmisbaar binnen fleet management software. Zonder deze functionaliteiten zou u de gestelde doelen niet, of minder efficiënt behalen. We lichten de fleet management software functionaliteiten nader toe. 

  1. Software voor voertuigtracking 

Ook wel bekend als voertuigvolgsysteem. Deze functionaliteit maakt het mogelijk voor de wagenparkbeheerder om de exacte locatie van alle zakelijke voertuigen te volgen. Dit biedt verschillende voordelen. Bij een vertraging van een levering kunt u de klant informeren over de status. Of bij een incident kunt u hulp sturen naar de exacte locatie. Dit helpt de chauffeurs en vergroot de klanttevredenheid.

  1. Fleet management software geeft meldingen van voertuigstatus 

Naast de exacte locatie geeft fleet management software alerts over de status van uw zakelijke voertuigen. Dit zijn meldingen die zicht geven in het rijgedrag. Denk aan te hard rijden, te lang stilstaan, niet arriveren op eindbestemming en zelfs wanneer een zakelijk voertuig ongeautoriseerd wordt gebruikt.

  1. Rijgedrag monitoren

In het verlengde van de voertuigstatus ligt het monitoren van het rijgedrag. Niet alleen vergroot dit de veiligheid van de chauffeur en omliggende weggebruikers, het bespaart in brandstof en onderhoud. Zo geeft fleet management software informatie over brandstofverbruik, gereden snelheid, remgedrag en motorgebruik. Laat de software zien dat een chauffeur met regelmaat gevaarlijk rijgedrag vertoont? Dan kunt u de chauffeur hierop aanspreken en coachen. 

  1. Belangrijke locaties vastleggen met fleet management software 

Zeker wanneer u veel werkt met ritten richting vaste klanten is biedt het voordelen om locaties in de buurt te classificeren met fleet management software. Niet om de locatie van uw klanten te vinden, maar om de dichtstbijzijnde benzinepomp aan te geven. Zo voorkomt u dat de chauffeur te ver omrijdt of veel tijd verliest bij het zoeken naar een benzinepomp in de buurt. 

  1. Fleet management software plant uw routes

Fleet management software werkt met near real-time verkeersinformatie. Zo bent u op de hoogte waar uw chauffeurs zich bevinden, maar geeft het ook waardevolle informatie over de gereden routes. Deze inzichten gebruikt u met deze software om de beste routes in te plannen en aan te passen. Op deze manier vermijdt u omleidingen en vertragingen. Dit rijdt fijner voor de chauffeur en daarnaast zijn ze sneller op eindbestemming. 

  1. Zicht in de bestuurders statistieken

Het is belangrijk dat fleet management software geen uitgebreide functionaliteiten heeft om de chauffeurs te controleren. De software is bedoeld om processen efficiënter in te richten, veiligheid te vergroten, klanttevredenheid te optimaliseren en op kosten te besparen. Bestuurders statistieken geven informatie over het aantal gewerkte uren en de tijd die nodig is geweest om op eindbestemming te komen. Zo ziet u in één oogopslag hoeveel uur die dag productief is besteedt, of er tijdig rustpauzes zijn genomen en hoe het staat met de veiligheid. 

  1. Optimaliseer de communicatie met de chauffeurs

De laatste functionaliteit van fleet management software is misschien een van de belangrijkste, de communicatie. Goed wagenparkbeheer valt of staat met goede communicatie tussen beheerder en chauffeur. De software zorgt dat u instructies, opdrachten en berichten kunt sturen over routes en eventuele nieuwe bestemmingen. Met fleet management software is het mogelijk voor de bestuurder om direct te reageren op deze berichten. Zo weet u dat deze in goede orde is ontvangen en deze wordt uitgevoerd. 

 

Het is een gemiste kans om als wagenpark niet te werken met fleet management software. De mogelijkheden nemen toe om de efficiëntie en veiligheid te vergroten. Ook voorkomt het frustraties en miscommunicatie op de werkvloer. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw wagenpark? Vraag advies en laat u informeren welke software en functionaliteiten bij uw bedrijf passen.

 

https://www.verizonconnect.com/nl/