Succesinbeeld
Image default
Banen en opleidingen

Wat is een traineeship?

Een traineeship geeft aan recent afgestudeerden een kans om zich te ontwikkelen op de arbeidsmarkt. Vaak gaat het om een afgebakend traject van een of anderhalf jaar, waarbij de trainee meerdere opdrachten binnen een organisatie kan uitvoeren. Naast professionele begeleiding tijdens de opdrachten van een ervaren collega, zijn er doorgaans ook contacten met andere trainees en/of een coach.

 

Traineeship bij de overheid?

Een traineeship bij de Overheid kan zich op trajecten binnen verschillende bestuurslagen richten. Zo zijn er traineeships beschikbaar binnen gemeentelijke organisaties, maar zijn er ook trajecten op het niveau van de Provinciale overheid. Op het niveau van de Rijksoverheid is er daarnaast het welbekende Rijkstraineeship waarbij trainees verschillende ministeries kunnen aandoen tijdens het traineeship. Ook is er een traineeship bij de overheid beschikbaar in de vorm van specifieke traineeships bij uitvoeringsorganisaties zoals het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en de Belastingdienst. In enkele gevallen hebben deze laatste mogelijkheden speciale richtingen zoals accountancy of ICT.

 

Waarom een traineeship bij de overheid?

Een traineeship volgen binnen de Overheid is een uitgelezen kans voor jonge ambitieuze recent afgestudeerden die zich betrokken voelen bij de publieke zaak. Het willen bijdragen aan een beter Nederland is hierbij een prachtig motief. Door middel van een traineeship binnen een bestuurslaag van de Overheid kunnen de trainees ervaren hoe het is om bij de overheid te werken en of de wijze van opereren binnen een (vaak politieke) context bij hen past.

 

Interesse in een traineeship?

Het strekt tot aanbeveling om bij interesse in een traineeship binnen de Overheid goed advies in te winnen bij de betreffende overheidsinstelling. Vaak kan men contactgegevens verstrekken van huidige trainees die over hun eigen ervaringen kunnen vertellen! 
 
Meer informatie over het volgen van een traineeship!