Succesinbeeld
Image default
Business / Marketing and Advertising

Een broker

Je hoort de naam ‘broker’ wel eens voorbijkomen, maar wat houdt die naam nou eigenlijk in? Het is niet een veel voorkomend woord in Nederland en meestal alleen de mensen die ervaring hebben met beleggen weten wat het betekent. Als u wilt gaan leren beleggen is het handig om dit ook te weten, in dit artikel zullen we u daar meer duidelijkheid over geven.

In Nederland spreken we vaak van een beurshandelaar, indien het een handelaar in effecten betreft spreken we van een effectenhandelaar. Een broker is één van de twee rollen die je als lid van de effectenbeurs kan vervullen. De beurshandelaar geldt voor de beide rollen, dus voor broker en voor de dealer. Een broker is een lid van de beurs en werkt uitsluitend in opdracht van anderen. De broker kan opdrachten aannemen van andere partijen en van institutionele beleggers, bij andere partijen kunt u denken aan particuliere klanten en bij institutionele beleggers aan pensioenfondsen. Een broker kan als een soort makelaar een koper en een verkoper bij elkaar brengen en kan actief zijn in alle mogelijke financiële producten, bijvoorbeeld in aandelen. Een broker haalt zijn inkomsten uit de commissie op de transacties en mag zelf geen belang hebben bij de richting van de beurs. Het is daarom voor een broker ook verboden om voor eigen rekening en risico op de beurs te handelen.

Beleggersbanken zoals Binck zijn vaak brokers voor particulieren. De grote banken vervullen vaak de rol van broker-dealer. Als u op zoek bent naar een broker, dan kunt u op verschillende websites brokers vergelijken. Hierdoor kan u bekijken wat u zelf belangrijke aspecten vindt. Ook is het belangrijk te kijken naar uw niveau qua belegger, bent u al professioneel of een beginnende belegger? Websites vertellen hier vaak wel wat het beste bij uw wensen en behoeften past.

http://leerbeleggen.com/