Succesinbeeld
Image default
Zakelijk

Werkschoenen met stalen neus

Zijn er verschillende stalen neuzen voor werkschoenen?

Veiligheidsschoenen zijn er in allerlei verschillend soorten en maten. Dit geldt tegenwoordig ook voor de stalen neuzen die hier in zitten. Werkschoenen met stalen neus zijn in sommige beroepenvelden verplicht, om de voeten te beschermen. Bieden de verschillende soorten neuzen in de veiligheidsschoenen even veel bescherming?

Waarom werkschoenen met stalen neus

De werkschoen met stalen neus is een van de bekendere typen veiligheidsneuzen. Dit is dan ook niet zonder reden. Een van de voordelen van een compleet stalen neus is namelijk dat de directe impact van een vallend object optimaal geabsorbeerd wordt door het staal in de neus. Deze situatie komt hopelijk niet zo vaak voor, maar toch kan dit voorkomen wanneer je in verschillende beroepenvelden werkt, zoals de metaal, staal of andere zware industrie. De functie van de stalen neus is natuurlijk het beschermen van de tenen en de voet. Door de stalen neus kan je je tenen stoten of voorwerpen op je voet laten vallen, zonder dat je dit direct voelt. Stalen neuzen in werkschoenen beschermen je voeten en tenen tegen een impact van 200 joule. Een joule is de eenheid energie die nodig is om een voorwerp over één meter te verplaatsen met een kracht van één newton.

Geperforeerde stalen neus

Naast de normale stalen neus, bestaat er ook nog een geperforeerde stalen neus. De geperforeerde stalen neus heeft een aantal voordelen. De neus is namelijk lichter dan een volledig stalen neus. Dit maakt het totale gewicht van de werkschoen lichter, wat bijdraagt aan het draagcomfort van de schoen. Daarnaast ademt de geperforeerde neus beter dan de volledig stalen neus, wat ook weer bijdraagt aan het comfort van de schoen.

Composiet neus

Naast de stalen neus en de geperforeerde stalen neus zijn er ook nog werkschoenen met een neus gemaakt van composiet. Dit wordt ook wel eens een carbonite neus genoemd. De materialen die gebruikt worden voor het maken van deze neus verschillen, maar vaak wordt gebruik gemaakt van kevlar, koolstofvezel en glasvezel. De combinatie van deze materialen zorgt voor een krachtig materiaal, waardoor het geschikt is om te gebruiken als veiligheidsneus voor werkschoenen. Het voordeel aan dit materiaal is dat het lichter is dan een stalen neus of een geperforeerde stalen neus. Dit bevordert het draagcomfort van de werkschoenen enorm.

Een bijkomend voordeel van de composiet neus is dat dit materiaal niet afgaat bij detectiepoortjes. Dit kan handig zijn in verschillende beroepenvelden. Stel nou dat je bijvoorbeeld werkt als beveiliger op het vliegveld. Je zal hier veel te maken krijgen met poortjes en het zou vervelend zijn als de poortjes elke keer af gaan als jij er door heen loopt.

Glasvezel neus

Een nieuwkomer is de glasvezelneus, gemaakt van fiberglass. Deze is nog lichter dan staal en composiet en dit materiaal is daarnaast beter te vormen. Hierdoor draagt het ook nog eens bij aan de look van de werkschoen. Er zijn dus verschillende keuzes en het is belangrijk om te bepalen welk type veiligheidsneus bij jou past, zodat je de juiste keuze kan maken. Bekijk bijvoorbeeld ook eens naar sportieve Quick werkschoenen.

https://www.nijhofsafety.nl/