Het zou geen verrassing moeten zijn dat bedrijven vaak risico’s zien in verband met werken op hoogte. Uit de gegevens van het Bureau van statistiek blijkt dat dit 4 procent van alle dodelijke ongevallen in 2017 veroorzaakt, en de normen met betrekking tot steigers en ladders behoren regelmatig tot de meest voorkomende overtredingen.

Valbescherming noodzakelijk

Het blijkt dat de gevaren die verbonden zijn aan het werken op hoogte kunnen voortkomen uit een gebrek aan begrip. Werkgevers kunnen niet weten dat zij valbescherming moeten bieden, of het valbeveiligingstoestel kan niet goed worden gedragen of niet worden vastgezet. Sommige werkgevers hebben niet eens een schriftelijke valbeveiligingsprocedure.

Werkgevers moeten alle locaties identificeren waar valbeveiliging nodig is en waar de geconstrueerde ankerpunten zich bevinden. Maar ze moeten ook de werknemers opleiden enregelmatig het valbeveiligingsprogramma controleren.

Valgevaar in de praktijk

Sommige van die locaties kunnen verrassend zijn. Iemand bezocht onlangs een productiefaciliteit die zich uitbreide en aan zijn dak een nieuwe hoge koelmachine naast drie bestaande had toegevoegd. Maar er ontbrak iets. Het oude materiaal had de juiste valbescherming, met inbegrip van draaipoorten en een reling voor wanneer er onderhoudswerk nodig is, maar de nieuwe koelinstallatie was hier niet op voorbereid.

“Het valgevaar ging niet over het doen van werk en het vallen van het dak – het was de apparatuur bovenop dat dak” zei de veiligheidsinspecteur. “Dit zijn verborgen plekken waar je niet vaak naartoe gaat, en je denkt er gewoon niet aan.”

Hij noemt dit geval als voorbeeld van de noodzaak voor veiligheidsprofessionals om aan tafel te zitten bij beslissingen over ontwerp of aankopen. Hun inbreng kan bedrijven tijd en geld besparen.

Meer advies:

Koop de juiste maatvoering voor werknemers en houd er rekening mee dat sommige werkomgevingen wel ankerpunten kunnen hebben, maar dat andere locaties een ingenieur nodig hebben om ze te installeren. Herinner de werknemers eraan dat ze zich aan het ankerpunt moeten vasthaken wanneer ze op hoogte werken, en houd goed in de gaten hoe goed de persoonlijke beschermingsmiddelen het houden. Omgevingen met scherpe randen, chemicaliën of lassen kunnen bijvoorbeeld verzwakken. Controleer regelmatig de uitrusting en verwijder beschadigde persoonlijke beschermingsmiddelen.

In sommige situaties kan het nuttig zijn om af te zien van het gebruik van persoonlijke valbeveiligingsapparatuur en in plaats daarvan een platform te bouwen met standaard leuningen en een draaipoort voor een vaste ladder. Hoewel zo’n platform geld kost, zegt de veiligheidsinspecteur kan het minder kostbaar zijn dan het creëren van een valbeveiligingsplan, het kopen van de PBM’s en het opleiden en omscholen van medewerkers. Ook alarmknoppen kunnen bij gevaarlijke situaties ingezet worden.