Succesinbeeld
Image default
Gezondheid

Welke oplossingen zijn er voor een kale plek op het hoofd?

Het moment dat de eerste kale plek op het hoofd verschijnt is natuurlijk nooit fijn. Het zal ongetwijfeld je zelfbeeld aantasten en je onzekerder laten voelen. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kan doen om het haaruitval proces te doen stoppen/vertragen. Welke oorzaken er zijn voor haaruitval en welke stappen je zelf kan zetten om dit probleem te verhelpen wordt je al snel duidelijk.

Alopecia androgenetica

Alopecia androgenetica is voor het merendeel van de mannen de hoofdoorzaak voor kale plekken op het hoofd. Deze vorm van alopecia is een erfelijk bepaald en het haaruitval is helaas blijvend. Een haarreconstructie zou een gepaste oplossing zijn voor permanente haaruitval. Een haarreconstructie is een gepersonaliseerd haarstuk wat de kale plek bedekt en een coherent geheel maakt van het overgebleven haar en het haar op de reconstructie.

Een gebrek aan voedingsstoffen

Voeding heeft ook veel effect op haaruitval. Een juiste hoeveelheid van de juiste voedingsstoffen verbetert de conditie van het haar terwijl een gebrek aan voedingstoffen kan resulteren in dunner wordend haar, doffer wordend haar en tot slot haaruitval. Het is dus belangrijk om voeding binnen te krijgen wat bijdraagt aan gezond haar. Het is aan te raden om gezonde vetten, vitaminen en ook mineralen binnen te krijgen. 

Omega-3 is een vetzuur wat de hoofdhuid voedt en het levert belangrijke voedingstoffen voor haar. Omega 3 is veelal te vinden in vis, zaden en noten.

Eiwitten zijn voor het haar ook erg belangrijk. Eiwitten fungeren namelijk als bouwstoffen voor veel processen in het lichaam, dus ook voor haargroei. Als je genoeg eiwitten binnenkrijgt krijgen je haren genoeg bouwstoffen binnen om te groeien en om bestaande haren te onderhouden. Eiwitten kan je vinden in dierlijke producten zoals vis, vlees zuivel en eieren.

Ijzer is voor haargroei ook een bepalende factor. Ijzer is namelijk verantwoordelijk voor het vervoeren van rode bloedcellen die zuurstof bevatten. Zuurstof is een cruciaal element voor vele processen in het lichaam, waaronder haargroei. Ijzer kan je vinden in producten zoals vlees en spinazie.

Te strakke hoofddeksels dragen

Het dragen van te strakke hoofddeksel of kapsels waar de haren strak naar achteren staan bevorderen haaruitval. Dit komt doordat de haarzakjes onder een constante spanning staan, hierdoor kunnen er uiteindelijk haren gaan uitvallen. Gelukkig is dit makkelijk te verhelpen. Je kan minder vaak strakke hoofddeksels dragen of een keer je haar los laten hangen in plaats van een gespannen paardenstaart.