De Bitcoin-technologie stelt een netwerk van computers in staat om via het internet een gezamenlijke boekhouding bij te houden. Deze boekhouding is niet besloten of in het bezit van één partij, maar staat in een openbaar, digitaal grootboek dat volledig is gedistribueerd over het netwerk. Dit grootboek staat bekend als de Bitcoin-blockchain.

In de blockchain staan alle transacties met bijbehorende data, tijden en ook de eigenaren hiervan, inclusief saldi. Iedere node in het netwerk bezit een volledige kopie van de blockchain. Op basis van ingewikkelde wiskundige principes worden de transacties geverifieerd door de zogenoemde miners, die de blockchain onderhouden. 

De wiskundige principes zorgen er ook voor dat nodes consensus bereiken over de staat van het grootboek en iedere transactie daarin. Wordt er geknoeid met een transactie dan ontstaat er geen consensus en weigert het netwerk de transactie op te nemen in de blockchain. Iedere transactie is dus openbaar en vele duizenden nodes zijn het er over eens dat de transactie onbetwist heeft plaatsgevonden op datum X en tijdstip Y. 

Het is alsof er een notaris bij iedere transactie meekijkt. Zo beschikt iedereen over één gedeelde bron van waarheid, een shared single source of truth, en is de kans op fraude minimaal. 

 

Waar kan ik het beste Bitcoin kopen? 

Bitvavo biedt een enorm gebruiksgemak. Normaal gesproken is er een aparte wallet vereist voor iedere cryptovaluta. Bitvavo beheert deze voor je en slaat deze op in offline portemonnees. Deze zijn afgesloten van het internet en daardoor niet te hacken. Alleen de belangrijkste personen binnen het bedrijf hebben toegang tot  deze offline opslaglocatie. Bitcoin kopen doe je dus zeker bij Bitvavo.